FOR THE GIRLS

Till alla fina, smarta, vackra flickor omkring mig, inte minst de i min klass, för att sätta lite perspektiv på tillvaron, på grund av igenkänningsfaktorn och för att sanningen ska ju faktiskt fram någon gång:

För inte så länge sedan var föräldrar stolta om deras barn var duktiga i skolan. Ja, det gällde om döttrar var duktiga i skolan också. Nu för tiden, när unga kvinnor är superduktiga och slår killarnas betyg med hästlängder, ja då är duktigheten ett problem. Högpresterande tjejer kallas ”prestationsprinsessor” i en uppmärksammad artikelserie i vår största morgontidning och experterna lägger pannorna i djupa veck Föräldrar, lärare, kuratorer och politiker oroar sig kollektivt och uppmanar prinsessorna att lugna ner sig.

Men alltså, prestationsprinsessa – vad är det för ord? Var finns styrkan i det? Vem vill vara en prestationsprinsessa? För det första så har ordet prestation fått en fadd smak de senaste åren. Att prestera är något överansträngt, något som ligger långt ifrån liknande ord som kompetent, och mil ifrån begrepp som skön slacker-kille som snackar sig fram. Och prinsessa – hallå? Har de senaste årens genusdebatt helt gått er om intet? De duktiga killarna, vad ska vi kalla dem? Super-hjältar? Ja, ni hör ju själva.

Allt det här luktar härskarteknik. Att kalla någon för prestationsprinsessa är att ge bort ett förminskningarnas kinder-ägg, fyllt med förlöjligande, dubbelbestraffning och påförande av skuld och skam.

En klapp på huvudet. Ett sätt att säga ”plats, flickor!”. Och ett problematiserande av något som egentligen är positivt.

Mycket riktigt finns det problem bland de unga kvinnorna i dag. Hela fyrtio procent av tjejerna i gymnasieåldern rapporterar så många stress-syndrom att de ligger i riskzonen för utmattningsdepression, de skär sig för att lindra ångest och de nojar över sina kroppar. Men är verkligen uppmaningar om att de ska dra ner på ambitionen rätt väg att gå?

Är inte hyllningar av dem, bekräftelse, trygghet och svängrum i en jämställd miljö bättre? Sånt skapar möjlighet för hälsosam duktighet.

För att vara duktig är inget fult. Den som är duktig är kompetent, kunnig, smart och driven.

Problemet är inte ambition och prestation. Problemet är att kvinnor i alla åldrar inte får lön, makt, befogenheter eller positiv feedback för sin duktighet. Den leder liksom ingen vart.

Problemet är dessutom att bilden av tjejer som snälla och söta fortfarande sitter så hårt inetsad i vårt könsrollstänkande att tjejer som tar för sig och gör bra ifrån sig uppfattas som hotande. Är det kanske därför ordet prestationsprinsessa ligger så bra i härskarmunnar?

Är vi rädda för denna generation supertjejer?

De senaste tio åren har vi (artikelförfattarna) utforskat, skrivit och föreläst om kopplingen mellan kvinnors stress och bristerna på jämställdhet i samhället.

Vår bok ”Diagnos: Duktig. Handbok för överambitiösa tjejer och alla andra som borde bry sig” har varit tummad läsning sedan den kom ut första gången 2002. Både av tjejerna själva och av människorna i deras omgivning. För just ”alla andra som borde bry sig” är en av de stora poängerna. Det här är inte ett individuellt problem.

De duktiga tjejerna kommer knappast längre i karriären av att någon tjatar på dem att tagga ner. Duktiga tjejer kommer riktigt långt först när chefer slutar att rekrytera män på potential framför kvinnor med ett späckat CV.

När vi var tonåringar var det aldrig någon som sa åt oss att bromsa. Våra föräldrar var glada när vi ångade fram. Den kraft som många faktiskt har i tonåren togs till vara och problematiserades inte.

I dag träffar vi ofta tjejer på gymnasiet och på universitet som ideligen varnas för att ta i för mycket. Som tvingas se på sin ambition som ett problem. Vad gör det med deras självkänsla? Hur påverkar det deras uppfattning om världen?

 

Kära föräldrar, lärare och experter: försök skapa en trygg tillvaro för supertjejerna, hjälp dem att navigera genom nutidens alla intryck och hjälp dem att välja. Om de får höra att deras ambition är ett problem, så blir den till slut det.

Bekräfta dem även för det som inte är så duktigt: de är lika mångfacetterade som killarna är och bör också få bråka, slacka och väga på stolen – och känna att tillvaron funkar ändå.

Kära supertjejer: ni är skitduktiga och det kommer att gå hur bra som helst för er. Kör på. Fortsätt som ni gör. Det är ni som kommer att bli framtidens högavlönade glidargubbar som sätter agendan.

 

av Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren
Aftonbladet

DRINK ITT


BRAIN DAMAGED HORSE


VAR ÄR MUMINMAMMANS VÄSKA?


THE EASTER BUNNY DIED FOR OUR SINS IN A HELICOPTER CRASH


TECHNOLOGIC


Mähä som Emelie säger. Ego som Sara säger. Cam är bra, den har så dålig kvalité att den gömmer lagom mycket!

PEPP PÅ PEP


ph. via JC
Ååh provade de här, Crocker Pep, igår på JC, assnygga båda två! Men jag kunde inte bestämma mig och var asseg så det blev ingen av dem. Men jag kommer tillbaka! Tro mig.

OH FENDI


ph via style

THE VERY BEST


Det bästa med FireFox är att man kan ha teman. Är inte Min granneTotoro-temat gulligt?

FOOLING OR BEING FOOLED

Jag kan ha lurat systemet. Lurat systemet på sisådär 699 dollar. Typ 4900 kr. Eller så har systemet lurat mig på lika mycket. Vi får se inom 30 dagar. Och är det så att jag lurat systemet så tänker jag fan göra det igen. TAGGA!!

PUH

Så. Nu har jag snabbredigerat världens kassaste och fulaste reklambild. Men den är redigerad. Punkt.

INSTEAD OF WORKOUT

Jag skulle ha tränat idag. Istället har jag ätit våfflor och nu sitter jag här och käkar godis framför datorn istället. Det är inte det att jag är lat. Jag har jobbig läxa till imorron som jag egentligen inte orkar göra men som hänger över mig som ett åskmoln och som jag måste göra. Det bara är så. Önska mig lycka till.

KÄRA VÄNERSBORGS KOMMUN.

Vänligen bygg klart Öxneredsvägen så att bussen kan åka sin vanliga väg. Därmed skulle de två blonda the Ring-look-a-likesen som går på bussen på min hållplats istället gå på bussen på sin vanliga hållplats och så slipper jag bli ihjälstirrad av deras svarta små ögon i deras vita små ansikten varje morgon.

Snälla sätt stopp för det psykiska lidandet jag genomgår varje morgon.
MVH Liten och Rädd.

IE

Och yes, datorns IE kan inte hantera layouten. Lovely.

LOL

Haha en bogg!!!!

SO WRONG

Gud vad jag är trött på den här boggen. Idag asså, nä.

JUNKYARD

Jag lovar att Junkyard är segast i världen på att lägga upp nya produkter.

PUNK'D

Så jag och Tina var på Överby i torsdags och eftersom att jag har förstört min brors ljudkabel (tur att han inte läser min blogg) så skulle jag köpa en ny. Efter att ha gått vilse i kabeldjungeln och väntat i fem långa minuter på assistans från butikspersonalen lurade en blondin mig att köpa en kabel. Lurade? Ja, för när jag kom hem och skulle koppla in den så passade inte sladdarna in utan ramlade ut och inte gav nåt ljud. Fy skäms Siba! Inte OK! Nu måste jag åka tillbaka, skälla lite och skaffa en annan kabel.

NUMBER 1: I WISH I HAD A CIGARETTE

Jag brukar vädra ut saker hos min vän Emilia, men ibland förstår hon inte hur fantastiskt roligt vissa saker är vilket är fruktansvärt otillfredsställande. Därav denna nya kategori: Things I think are hilarious but that Emilia Angséus doesn't get. (Ska that vara med där?) Här kommer den första i alla fall och eftersom att det är Jerry Hsu så får jag väl lova att säga: Enjoi!


COLOUR


Ph. via Vice

JA VILL ÅSSÅ VARA MÄ


MEOW!


THINGS YOU CAN FIND IN SF


ph. both via flickr (ph2 Tony Vitello, I would guess it's the right one?)
Saker man kan hitta i San Francisco: Hus och människor. Det går i och för sig att hitta i Sverige också. Men hur kul är det? Nån som har sju tusen liggandes och vill köpa mig en resa till SF? Hör av er.

EMELIE KNOWS HOW


Ph. Emelie Tengberg 'cause she knows how to make ppl look awesome (Ahemd och jag, BADASS!!!11!1!!1!!)

SUN IS SHINING


ph Sarah Meurle.

TREVLANS

Jag måste ju berätta om min morgon! Hur tråkigt det än är med "idag har jag... sen ... jag, efter det träffade jag..."-bloggar. Jag kom i alla fall iväg sent till skolan, var lite orolig över hur det skulle sluta. Väl framme fick jag reda på att jag inte hade någon lektion. Helt OK om ni frågar mig. Så jag och Elli drog in till stan, satte oss på ett tak (Ja Jonna, vårt tak. Visst är det bäst?) och chilla i solen. Bara njöt. Det är nämligen alltid varmt där. Så kom vi på att vi var hungriga så vi drog till Max, köpte cheeseburgare, snodde två ballonger och drog tillbaka igen. Trevlig morgon må jag säga!

RUFF


Det har varit en småstressig eftermiddag. Är verkligen aptrött och allt gör mig galen. Herregud. Nu ska jag försöka hålla mig vaken till Community klockan 22. Imorgon taggar vi matteprov!

SVERIGE SVERIGE FOSTERLAND

Sverige är ett land som bygger sin patriotism på Kalles Kaviar och halvsvenska kändisäktenskap.

HEADER

Jag är sugen på en header. Något nytt. Igen, det är nog månaden. För mars är förändringarnas tid, det är hoppets tid. Jag älskar mars. Lite off topic sådär. Men en header. Eller nåt.

FINT

Jag fick just ett jättegulligt SMS av en vän med massa hjärtan i. Nu sitter jag här och småler lite töntigt för mig själv. Det är så fint att så små och värdelösa saker kan få en så sjukt glad. Tack!

HRRM


THE WAKE UP <3


ph via Shake Junt. HAHA.

THE MASTER PLAN


Img src. ffffound. Vem av dem är Elli? Ingen vet.
Kidnappa Elli Wagnervik + Sätt henne på ett tåg + Ta med henne till Göteborg = SKITBRA IDÉ!

ROSE


BE PREPARED


OK, ni kan ju börja förbereda er mentalt för alla blombilder jag kommer ladda uppp det närmaste. Idag ska jag i alla fall träffa fina Jessika på en fika i solen, och sedan blir det stallet. I övrigt? Ingen samhäll.

I WILL ALLWAYS LOVE YOU


ph. diesel.
Jag ÄLSKAR verkligen Diesels reklamer!!!

LOOK AT ME


SHINE A LIGHT


Jag blir så arg på mig själv. Månen var så vacker, låg perfekt mellan molnen. Men så vandrade mina tankar iväg och jag glömde fota det. Det blev dethär istället.

FLOWERS AND COPS

Såhär ser mitt rum ut efter jag har städat det. Ja, ni läste rätt, efter.
Att gå in på blomsterhandeln är som att gå in i paradiset för mig. Jag älskar det! Färgerna och dofterna, åh det är så underbart. Tyvärr hittar jag inte min plånbok, den ligger någonstans i sängen (se bild 1). Jag hade bara en 100 lapp, så det fick bli en bukett och två styckblommor. Men jag vill ha en ny hibiskus.
Fin, nätt blomma. Luktar super gott!
Lite blommor som piggar upp i snön.

Jag gör i princip allt innan jag börjar med samhällen. Som tur är så är vi lediga imorgon också. Sitter här på golvet och hör Cops i bakgrunden. Jag tål inte det programmet! Men jag orkar liksom inte byta.

White trash: "We verbaly abuse each other. And onces, maybe twice, we have physically abused each other. That's in thirteen years!"
Cop: "Well, yeah, that happens."

Hur kul är det med en polis som säger att "Jaha, ni misshandlar varandra? Ah, sånt händer."

RSS 2.0