Rasism är spännande

Gruppindelning är något väldigt intressant. Alla djur gör det. Flockdjur delar upp sig efter utseende, om du till exempel släpper en grupp hästar i en hage kommer de i första hand gruppera sig med de som har samma färg. Människor gör likadant. Det är också naturligt att, ibland med våld, försvara sin grupp mot andra utanför flocken som inte tänker eller ser likdana ut. Detta är högst naturliga, väl ingrodda instinkter bland alla djur. Inget konstigt?

Saken är som sådan att vi människor anser oss högre än alla andra djur. Därför har vi en term för detta beteende människor emellan, det kallas rasism. Det sjuka är att när vi verbaliserar vårt beteende blir det så genomskynligt och ologiskt. Det är också ett mycket negativt beteende enligt oss människor.
"Jag hatar honom, för han är svart." känns som ett väldigt banalt och primitivt tankesätt, ändå är det exakt det vi gör. Så hur kommer det sig att vi, som ska var bättre, inte inser det sjuka i att hålla kvar vid sådana här primitiva instinker?

Summan av kardemumma är att i grund och botten är vi endas djur och inget annat. Så antingen får man kalla sig djur, eller så slutar man vara rasist och så kan man vara lite bättre än alla andra djur. Det faktum att vi har möjlighet att känna empati och att kunna tänka längre än våra grundläggande instinker, det är ju det som gör oss mänskliga. Så varför tar vi inte vara på dessa kunskaper och gör slut på sådana här instinker som sedan länge passerat sitt bäst föredatum?

Kommentarer
Postat av: Marcus Holst

Tänker ungefär samma sak gällande veganismen. Är vi inte bättre än att vi måste äta kött.. eller är vissa verkligen så primitiva som djur och måste hålla kvar vid sina gamla instinkter även om vi klarar oss så bra utan det? ;) God Afton!

2010-06-10 @ 00:49:46
URL: http://hansholst.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback